Vilket fästingmedel ska jag välja?

Nu är det hög tid att börja använda fästingmedel på sin hund eller katt.  Det finns många preparat på marknaden och ännu fler huskurer att välja mellan. Hur ska man då veta vad som är bäst?

Fästingar är små leddjur som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den vanligaste arten i Sverige är Ixodes Ricinus. Från att fästinghonan producerar ett ägg till en könsmogen fästing är klar tar ca 3 år.
Värddjur för fästingen är framförallt sorkar och möss, men även större däggdjur och människor kan angripas.
Temperaturen har stor betydelse för om fästingen kan överleva eller inte.  Först vid 4-5 plusgrader kan fästingen vara aktiv. Fästingar ses oftast mellan april och oktober, men vid milda vintrar kan de överleva längre.  Fästingar trivs bäst i något fuktiga miljöer som vattendrag och skuggiga skogsdungar. Det krävs också att det finns värddjur i omgivningen som fästinghonan kan suga blod från.

Fästingen biter sig fast i huden och suger blod. När den sugit färdigt ramlar den av. Varje
måltid kan ta upp till en vecka.  Att en hund eller katt blir biten av en fästing är i sig inget farligt. Problemet är att en del fästingar kan sprida sjukdomar mellan värddjuren. Exempel på sådana sjukdomar är Borrelios, Anaplasmos (tidigare kallad Ehrlichios) och TBE.

Bravecto är en tuggtablett för hund och spot on för katt mot fästingar och loppor. Gillas av djurägare på grund av sin enkelhet och effektivitet. Läkemedlet skyddar hunden i upp till tre månader.

Nexgard

Simparica

Frontline innehåller fipronil som påverkar nervsystemet hos kvalster och insekter vilket leder till att de dör. Frontline finns både som en pipett man häller på bak på nacken och som en spray.  Lösningen sprider sig över hudens fett och talglager och lagras där. Den sprids sedan till hud och hårstrån. Frontline påverkas inte av regn eller enstaka bad. Om man schamponerar hunden ofta bör man dock behandla med kortare intervall än vad bruksanvisningen föreskriver. Frontline spray anses mer effektiv mot fästingar än spot-on lösningen. Sprayen är lite bökigare att applicera men har man flera djur kan man dela på en flaska. Frontline har hög säkerhetsmarginal både hos hund och katt och det är det enda preparatet tillgängligt för katt.  Frontline spot-on har en effekt i ca fyra veckor. När man applicerar spot-on preparat är det viktigt att lösningen kommer direkt på huden och inte i pälsen. Man ska applicera preparatet högt upp på nacken så att inte djuret kan slicka i sig lösningen. Speciellt katter kan börja dregla kraftigt om de slickar i sig Frontline. Nu finns generika preparat som också innehåller Fipronil  Effipro spot-on och Exproline spot-on. Dessa finns både till hund och katt.

Exspot är ett annat spot-on preparat. Det innehåller permetrin, som dödar fästingarna och också har en avskräckande effekt. Exspot droppas på huden och sprider sig i hudens fettlager. Effekten avtar med tvätt men tål att hunden badar. Exspot är mycket giftigt för katter och kan inte användas alls på katt. Man bör också vara försiktig med Exspot om man har katter och hundar som umgås tillsammans, eftersom katten kan bli allvarligt sjuk om den tvättar eller slickar i sig lösningen från hunden.
Exspot anses mer effektiv mot fästingar än Frontline, men har också en något högre grad biverkningar. Om hunden visar tecken på klåda eller muskeldarrningar efter appliceringen ska man bada och schamponera hunden så fort som möjligt. En Expot pipett har effekt i ca fyra veckor.

Scalibor halsband finns i två storlekar och innehåller pyretroider. Halsbanden ger en effekt i 5-6 månader. Halsbandet kan avlägsnas under viss tid, t.ex. bad eller jakt utan att förlora effekt. Efter de första fem dygnen kan hunden sköljas eller simma i vatten utan att effekten påverkas. Halsbanden kan inte användas på katt och igen ska man vara försiktig om man har katter i hushållet. Har man små barn eller andra hundar som gärna är på halsbandet och tuggar eller slickar bör man välja ett annat preparat. Hundar med hudproblem bör inte heller använda halsbandet. De vanligaste biverkningarna är nämligen hudreaktioner runtom halsbandet. Om hunden får hudproblem, ta av halsbandet och schamponera hunden med ett milt, medicinskt schampo. Halsbanden anses vara mer effektivt än spot-on lösningarna, men också det har också mer biverkningar.
Något mycket viktigt när man använder Scalibor är att man tar sitt ansvar för miljön. Scalibor är mycket giftigt för fisk, andra vattenlevandedjur och insekter som t.ex. bin. Hunden ska inte bada med halsbandet eftersom det finns en risk att hunden tappar halsbandet och vattendraget blir förorenat.

Seresto halsband finns också i två storlekar för hund och ett för katt/liten hund och liksom Scalibor innehåller de pyretroider. (en annan sort än den i Scalibor) Halsbanden dödar fästingar och har en avvisande effekt i upp till 8 månader. Seresto halsbandet har inte samma restriktioner för försiktighet i miljön som Scalibor.

Prac-tic är ett receptbelagt spot-on preparat. Prac-tic innehåller pyriprol som tillhör samma grupp av insektdödandemedel som Frontline. Prac-tic finns endast tillgänglig för hundar och ska inte användas på katter. Lösningen appliceras bak på nacken var fjärde vecka. Prac-tic har inte visat sig ha mycket biverkningar och verkar ha hög säkerhetsmarginal.

ProMeris Duo är ett receptbelagt spot-on preparat som innehåller Amitraz och Metaflumizon. Finns endast för hundar. Dödar fästingar inom 48 timmar och har en effekt i ca 4 veckor. Vid vattenkontakt kan effekten förkortas. Vid schamponering rekommenderas att produkten appliceras på nytt.

Vilket är då bäst? Både personalen på apoteket och veterinärer kan hjälpa dig att besluta vilket preparat som blir bäst för din hund. Här följer några exempel på hur man resonerar.

Simba är en Dreverhane som aldrig tidigare haft några hud eller öronproblem. Simba går ofta på promenader i skogen med sin husse och får lätt mycket fästingar. Det finns inga andra hundar i familjen och inga små barn. Grannen har katt men den umgås inte med Simba något nämnvärt. I det här fallet är troligen
Bravecto, Nexguard eller Scalibor /Seresto halsbanden bra.

Ronja är en Yorkshire terrrier som bor med sin familj i ett tätbebyggt område. Familjen har yngre barnbarn som ofta hälsar på. Ronja har vid några tillfällen haft öronproblem och lite klåda i tassarna. I det här fallet skulle jag rekommendera att man provar
Bavecto eller Nexguard.

Timmy är en äldre Border collie. Han bor på landet och får en hel del fästingar. Han har tidigare reagerat på fästingmedel trots att han inte i övrigt har känslig hud eller några andra medicinska problem. På grund av tidigare överkänslighet bör man hålla sig till
Frontline eller prova Bravecto eller Nexgiard i det här fallet. Det finns en risk att man även på Frontline kan få en liten reaktion men den är oftast mindre än den skulle varit med de andra preparaten. I ett sådant här fall kan man också prova endast kamning och borttagning av fästingar dagligen.


Det finns huskurer som troligen är avstötande till viss del för fästingar. Citron, vitlök, timjan och rosmarin är några exempel. Problemet är att man oftast måste applicera dessa dagligen för att få önskad effekt. Att ge hunden vitlök eller vitlökskapslar kan också vara effektivt men man ska vara försiktig med att ge större mängder vitlök till hundar och katter eftersom vitlök som all lök är giftigt.

Från och med 2009 är det förbjudet att sälja örthalsband och även fästingmedel baserade på vitlök.  Kemikalieinspektionen hittade vid sin undersökning 2008 många fästingpreparat som ej var godkända och som ej genomgått någon granskning. Det är lätt att lura sig själv att tro att bara för ett bekämpningsmedel är baserat på växtextrakt att det är mindre giftigt. Alla bekämpningsmedel ska testas och biverkningar ska registreras. Alla godkända bekämpningsmedel har ett fyrsiffrigt registreringsnummer i svart text på orange botten på förpackningen.