Inför operationsdagen:             
Hunden/katten ska vara fastande i minst 6 timmar. OBS! Mycket viktigt!
Vatten kan ges upp till ca 1 timme före operationen/ingreppet.
Se till att hunden är nyrastad.
Det är jättebra om du kan bada hunden före operationen för att minska risken för sårinfektioner. Ett renlighetsbad dagen före med Klorhexidinschampo ( tex. Descutan) uppskattas.
Meddela alltid personalen på kliniken om ditt djur äter någon medicin.     Speciellt viktigt är det om djuret äter kortison eller anti-inflammatoriska preparat som Metacam eller Rimadyl.
Smådjur som kaniner och marsvin ska inte vara fastande. Tvärtom är det bra om du kan ta med dig lite hö/mat som djuret kan få under uppvaket. Smådjur kan ta lång tid på sig att vakna. De stannar därför kvar hos oss större del av dagen.
Efter operationen:
LÄNKAR
Uppblåsbara kragar kan fungera på vissa hundar. Bodys som täcker magen fungerar ofta bra efter tex. bukingrepp. Om du vill prova något av dessa, be vår personal, så hjälper de dig gärna. De flesta djur tolererar till slut kragen så kämpa på!

Trots att många oroar sig för riskerna med själva narkosen, är den mest kritiska tiden 2-3 timmar efter narkos. Vi försöker att se till, i mesta möjliga mån, att våra patienter får tid på sig att vakna hos oss före hemgång. Vi låter kanylen i benet sitta kvar fram tills dess om oturen skulle vara framme. En del patienter stannar längre för fortsatt dropp och/eller smärtlindring.

 

Efter operationen kommer du få med dig specifika hemgångsråd som förklarar hur du ska sköta djuret när ni kommer hem. De flesta ingrepp kräver att djuret ska ha på sig en krage efteråt. Detta är för att skydda såret/bandaget från att djuret slickar eller biter på det. Om djuret kommer åt såret blir det lätt infekterat, inflammerat och stygnen kan släppa. Det kan leda till antibiotikakurer eller en ny operation. Det vill vi förstås undvika.

 

Vi vet att det är jobbigt med plastkrage, därför finns nu olika alternativ:

                                                                             Hemsida copyright Sävsjö Veterinärklinik 
                                                             Ansvarig hemsida Helena Mann
Foto på sidorna av DuoStudio, Emmy Alexandersson & Petra Väljä
Sävsjö Veterinärklinik
Västra Järnvägsgatan 33 C
576 36 Sävsjö
Tel: 0382-61140          mail:info@savsjovet.se      
Ansvarig hemsida: H.Mann

 0382-61140

0382-61140